In deze blog geef ik je wat meer inhoudelijke informatie over coaching en hoe Acceptance and Commitment Therapy in de praktijk werkt.

Aan bod komt:

  • Wat is ACT
  • Wat doet ACT
  • Waarom ACT bij leefstijlverandering
  • De 6 pijlers van ACT

 Wat is ACT?

ACT is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie).

ACT is een wereldwijd snel groeiende therapie- en coachmethode die mensen helpt om een vitaal en vervullend leven op te bouwen. Deze vorm van therapie helpt je afstand te nemen van je gedachten en er flexibeler mee om te gaan. Vaak willen we namelijk van onze gedachten af en proberen ze dan te controleren. Met ACT leer je er op een andere manier mee om te gaan, namelijk op een meer vriendelijke manier. ACT helpt je om de gedachten en emoties die je hebt te accepteren en te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan.

We willen die negatieve gedachten vaak niet hebben en proberen ze dan ook vakkundig te onderdrukken. Maar juist door dat te doen, krijgen die gedachten en bijbehorende gevoelens, meer kracht en komen ze op een ander moment weer sterker terug.

Wat doet ACT?

ACT gaat er vanuit dat het volkomen normaal is dat je als mens regelmatig lastige gedachten en gevoelens ervaart. Een ACT-coach probeert dit dan ook niet te veranderen of positiever te maken. Er gebeurt iets veel mooiers: door deze manier van coachen verandert de relatie die iemand heeft tot zijn lastige gevoelens en gedachten. Hierdoor ontstaat een mildere levenshouding (Acceptance) en wordt de cliënt vrijer en veerkrachtiger.

ACT helpt jou dus om mentaal flexibeler te worden en steeds meer aandacht te besteden aan wat jij belangrijk vindt in je leven. De therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van je gevoel en emoties en het leren afstand nemen van je gedachten. Het overige stuk, het ‘Commitment’ gedeelte, gaat over dat jij nagaat wat je belangrijk vindt en vanuit daar leert te handelen. Dit doe je door het niet alleen te denken, maar juist door te doen.

Tijdens de ACT therapie krijg je praktische oefeningen om hiermee te oefenen en je dit helemaal eigen te maken. Juist door te doen stap je uit die negatieve spiraal en gaat de kwaliteit van je leven er met grote stappen op vooruit. Je houdt namelijk de energie over die je voorheen kwijt was aan het strijden tegen je negatieve gedachten. Die kun je nu besteden aan wat je écht belangrijk vindt.

 Waarom ACT bij leefstijlverandering?

ACT is bij uitstek geschikt bij het veranderen van je leefstijl omdat het een gedragstherapie is. Leefstijl is gedrag en je gedrag wordt beïnvloed door jouw gedachten. Als je bijvoorbeeld door een cirkel heen wilt breken of over hindernissen in je hoofd heen wilt stappen, zoals situaties die je steeds maar liever vermijdt of uit de weg gaat, is ACT de juiste vorm van coaching. Ook om te leren bepaalde dingen los te laten die je om verschillende reden blijft doen, maar je eigenlijk meer ongemak dan plezier opleveren. Zoals vaak en veel alcohol drinken, roken, ongezond eten en weinig bewegen of uitstelgedrag. ACT kan dus enorm helpen wanneer je je gedrag wilt veranderen en als je weer gelukkig en tevreden in het leven wilt staan en nieuwe situaties sterk tegemoet wilt gaan. Dit doe je onder andere met oefeningen die ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met tegenslagen.

 De 6 pijlers

  • Acceptatie: Een belangrijke stap is je te leren openen voor je emoties, ook de vervelende. Die horen er namelijk ook bij. En dat kan best moeilijk en confronterend zijn. Je onderzoekt precies wat het is dat je tegenhoudt om die emoties te voelen. En samen met de coach oefen je om ze juist wel te voelen.
  • Defusie: Gedachten kunnen je helemaal overnemen. Met de zogenaamde defusie-technieken leer je afstand te nemen van belemmerende gedachten. Zo zitten ze je minder in de weg. In deze technieken zit veel humor. Je mag dus echt leren lachen om deze gedachten waardoor ze hun zware lading verliezen.
  • Zelf waarnemen: Je leert een meer flexibelere en aardigere houding naar jezelf toe aan te nemen en je eigen gedrag beter waar te nemen.
  • Hier en nu: Je gedachten en zorgen gaan vaak over je verleden of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Met ACT leer je je meer focussen op vandaag. Juist op alles wat er in het hier en nu is. In het hier en nu is ook je lichaam aanwezig en kun je dingen doen in plaats van dat je alleen maar in je hoofd leeft.
  • Waarden: Je ontdekt wat je eigenlijk écht belangrijk vindt in het leven, wat je leven waardevol maakt. Je waarden zijn een soort kompas dat je gaat helpen bij het maken van keuzes.
  • Toegewijd handelen: Doordat je weet wat je belangrijk vindt, kun je ook vanuit daar gaan handelen en kiezen en niet meer vanuit je negatieve gedachten en zorgen.

Spreekt ACT jou aan en wil je weten of het je kan helpen bij anders omgaan met je leefstijl? Twijfel je of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met Kelly

Stuur een Whatsapp naar Kelly