In deze blog geef ik je wat meer informatie over astaxanthine supplementen

Aan bod komt:

  • Wat is het
  • Wat is de werking
  • De wetenschap

Wat is het?

Astaxanthine is een rode pigmentstof die valt onder de carotenen. Bekende andere carotenen zijn onder meer de oranje bètacaroteen in worteltjes en het rode lycopeen in tomaten. Astaxanthine wordt in eerste instantie geproduceerd door algen in de zee, zoals de Haematococcus pluvialis. Dieren die deze algen eten, zoals krill, garnalen, krabben, kreeften, zalm en forel kleuren dan ook prachtig rozerood. In tegenstelling tot bètacaroteen uit worteltjes, wordt astaxanthine niet in het lichaam omgezet naar vitamine A.

De kracht van astaxanthine ligt dan ook op een heel ander gebied, het is namelijk een extreem sterke antioxidant.

Wat is de werking?

Antioxidanten zijn vitamines, mineralen, kruiden en andere natuurlijke substanties die de vorming van vrije radicalen in je lichaam tegengaan. Dit zijn schadelijke elementen die het verouderingsproces kunnen versnellen en in verband gebracht worden met meer dan tweehonderd degeneratieve aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, dementie en reumatoïde artritis.

Zelfs rimpeltjes worden gevormd door de inwerking van vrije radicalen op de cellen en weefsels van uw gezichtshuid. Antioxidanten hebben het vermogen om deze vrije radicalen uit te schakelen.

 

De wetenschap

Omdat astaxanthine ontstekingen in het lichaam kan verminderen, kan het volgens onderzoekers daarmee ook het ontstaan van hart- en vaatziekten vertragen.1

Er is een positief effect op de endotheel functie dat zorgt voor een de ontspanning van de kleinere hartvaten. Dit proces verlaagt de bloeddruk en voorkomt de opbouw van vaatwand plaque. Uit een studie kwam naar voren dat deze superantioxidant bij ratten een te hoge bloeddruk omlaag bracht.2

Daarnaast helpt astaxanthine het vermogen van het hart om te pompen te verbeteren. De antioxidant astaxanthine verdient daarom een plaats binnen de preventie en behandeling van hart- en vaataandoeningen.

Andere onderzoekers melden dat ook mensen met artritis door jicht verlichting kunnen ervaren.3

Ook wordt beweerd dat Astaxanthine een positief effect heeft op een hoog cholesterol. Dit wordt op dit moment nog onvoldoende ondersteund met wetenschappelijk bewijs. Hiervoor kun je het beste Omega 3 supplementen gebruiken. 

 

Bronnen: 

  1. Antioxidant and anti-inflammatory mechanisms of action of astaxanthin in cardiovascular diseases (Review) – PMC (nih.gov)
  2. Astaxanthin attenuates cardiovascular dysfunction associated with deoxycorticosterone acetate-salt-induced hypertension in rats – PubMed (nih.gov)
  3. Astaxanthin attenuates joint inflammation induced by monosodium urate crystals – PubMed (nih.gov)
Stuur een Whatsapp naar Kelly